Archive for March, 2009

Uite, frate, treaba: Totul despre comertul electronic!

Tuesday, March 24th, 2009

Tot ratacind pe net am gasit o chestie misto: cineva s-a hotarat sa scrie o carte despre comertul electronic. Bravo, sincer! Pacat ca nu am gasit mai multe detalii in post-ul de aici. Imi permit, insa, sa am niste dubii in ceea ce priveste titlul. Tare mi-e ca n-am deslusit chiar tot! Vreau si eu cartea!

Ce-am mai citit prin presa: un studiu comandat de iLeo imi pune la indoiala toti anii in care am analizat piata de comert electronic

Tuesday, March 24th, 2009

Da, am citit azi un articol in Capital care m-a facut sa ma intreb daca eu am intr-un fel sau altul habar de piata de comert electronic si asta nu pentru ca m-as considera atotcunoscator (din contra, mereu e loc de invatat si cred ca cei care sunt experti in comert electronic sunt doar cei care activeaza in domeniu), dar “facuram” si noi un studiu de e-commerce in toamna anului trecut si cifrele erau altele.

Ce aflu din studiul comandat de iLeo si realizat de eResearch Corp?

  • ca 42% din internautii din Romania au cumparat online cel putin o data (daca e asa, eu ma aplec in fata domniilor voastre si spun sus si tare ca e-commerce-ul e cea mai profitabila afacere). Argument: in prezent exista peste 7 milioane de conexiuni la internet in Romania (date publice ANC) si, de cele mai multe ori, o conexiune Internet este folosita de mai mult de 1 persoana. Hai sa zicem doar doua (exceptand firme, familii numeroase, nepoti, veri, internet cafe-uri etc.). Hai sa nu zicem nici doua persoane per conexiune – hai sa zicem ca daca sunt 7 milioane de conexiuni, exista 10 milioane de internauti. Aproape jumate din ei au cumparat online? Daca asa zice studiul, asa o fi…
  • restul de 58% n-au cumparat de pe net pentru ca nu au card bancar si n-au putut plati online. Are rost sa comentez treaba asta?
  • printre cele mai rare achizitii s-au numarat (printre altele) electronicele si electrocasnicele. Oare? Pai RomCard (singurul centru de procesare) zice altfel: “Potrivit statisticilor RomCard, domeniile care genereaza cele mai mari volume in comertul electronic romanesc sunt, in ordine: serviciile de turism si rezervari de bilete de avion, plata facturilor de telefonie mobila si produsele IT&C, electronice si electrocasnice.” – adica macar un onorabil loc 3.
  • studiul a fost realizat pe un esantion de 988 de repondenti. Ziceti voi daca e mult sau putin. Eu zic ca sunt putine si cele 6.000 de raspunsuri primite la studiul efectuat de noi.

In rest, cu unele lucruri sunt de acord (vezi faptul ca se cer produse pe stoc, termene de livrare mici etc.).

Intrebare catre iLeo: cu cat i-ati platit “bre” pe cei de la eResearch sa faca studiul? Ca daca tot aveti bani la buget, hai macar sa facem o chestie pe bune.

PS: si ma mai mir de unde scot jurnalistii cifre ciudate…

Phishing indreptat asupra sistemului de securitate 3D Secure

Sunday, March 22nd, 2009

Este cel mai interesant atac de phishing pe care l-am vazut. Ieri, 21.03.2009, primesc un mail cu subiectul “Protejati-va cardul VISA si MASTERCARD pentru tranzactii pe INTERNET”, prin care eram invitat sa imi activez online cardul in sistemul de securitate 3D Secure. M-a surprins acuratetea informatiilor despre 3D Secure si faptul ca e-mailul era foarte bine scris (fara greseli gramaticale si excelent conceput). Suficient de bine incat sa puna pe ganduri chiar si cunoscatorii.

Redau, mai jos, corpul e-mail-ului. ATENTIE! Nu oferiti niciodata informatiile dvs. personale (datele de card in cazul de fata). Visa sau MasterCard nu vor trimite niciodata e-mail-uri prin care solicita informatii confidentiale, cum ar fi numarul contului, parola, codul PIN, numarul cardului etc.

PS: Website-ul fraudulent este deja inchis.

Faci cumparaturi online? Adauga protectie suplimentara tranzactiilor tale.
Prin activarea serviciului “Verified by Visa” si “MasterCard® SecureCode™” vei primi o parola unica care va asigura autentificarea ta ori de cate ori vei face cumparaturi online cu cardul tau, asigurand astfel protectia tranzactiilor tale.

Tot ce trebuie sa faci este sa activezi acest serviciu astazi. (link catre website-ul fraudulent)

De fiecare data cand vei dori sa efectuezi o plata la un magazin on-line participant la acest serviciu – numai acelea care afiseaza logo-ul “Verified by Visa” si “MasterCard® SecureCode™”- va trebui sa furnizezi parola personala inainte de incheierea tranzactiei. In acest fel esti sigur ca numai tu folosesti cardul tau Visa sau MasterCard pentru cumparaturile pe Internet. Activarea acestui serviciu este rapida, usoara si fara nici un cost !

Pentru a face cumparaturi on-line in deplina siguranta nu trebuie sa obtii un alt card decat cel detinut pana in prezent. Acest serviciu a fost dezvoltat de catre VISA & MasterCard International  si se bazeaza pe standardul 3D Secure, ce inglobeaza cele mai noi tehnologii de securizare a tranzactiilor pe Internet.

CUMPARA INTELIGENT, CUMPARA IN SIGURANTA
Indiferent daca ai mai efectuat sau nu plati pe Internet, iti oferim acum acces gratuit la serviciul “Verified by Visa” si “MasterCard® SecureCode™” pentru ca tu sa fii protejat de eventuale fraude prin utilizarea neautorizata a cardului tau in cadrul tranzactiilor on-line, orinde in lume s-ar desfasura acestea.
•  Acest standard de securitate este destinat sa aduca in lumea virtuala acelasi nivel de securitate ca si in lumea reala, prin confirmarea catre comerciantul on-line ca cel ce utilizeaza cardul este si detinatorul legitim al cardului respectiv;
•  Cand se initiaza tranzactia, identitatea ta va fi confirmata folosind o parola, la fel cum, in prezent, la orice magazin, semnezi o chitanta.

Activeaza-ti serviciul Verified by Visa si MasterCard® SecureCode™ !
1.  Incepe procesul de activare furnizand corect toate informatiile ce iti sunt solicitate, conform pasilor de mai jos
2.  Pentru viitoarele tranzactii online iti vei confirma identitatea prin introducerea parolei
*Activarea serviciului “Verified by Visa” si “MasterCard® SecureCode™” necesita Microsoft Internet Explorer 4.01, Netscape Navigator 4.08 sau versiuni mai noi.