Archive for November, 2009

Inapoi de la Internet fara Cravata: Bran, 27-29 noiembrie 2009

Sunday, November 29th, 2009

Tocmai ne-am intors de la intalnirea “Internet fara Cravata”, organizata de Link 2 eCommerce (aka GPeC) si Asociatia Pentru Tehnologie si Internet (APTI) la care au participat aprox. 25 de persoane de online – cu preponderenta oameni de e-commerce. Speram ca tuturor le-a placut la fel de mult ca noua atat din punct de vedere al temelor dezbatute in cadrul intalnirii, cat si din punct de vedere al socializarii, glumelor, vinului fiert de la focul de tabara sau al jocului de poker la care – bineinteles – norocul incepat(oarelor) si-a spus cuvantul. :)

Discutiile de sambata au fost exact cum ne-am propus: interactive, desi multi din noi erau in carenta de somn (impreuna cu Gabriel Vasile de la SevenSins am rezistat in prima seara pana la 6:15AM in jurul unei sticle de 5l de vin :) ).

Cel care a dat tonul intalnirii a fost Bogdan Manolea (www.legi-internet.ro) cu o prezentare extrem de interesanta despre cum poate fi modificata Legea Contractelor la Distanta, care sunt propunerile legislative de pana acum si ce noutati aduc acestea pentru magazinele online.

A urmat Liviu Taloi (SiteAudit) care a vorbit despre cum putem creste conversiile intr-un magazin online, prezentand numeroase instrumente care ajuta la optimizarea acestora, cat si la monitorizarea fiecarei actiuni pe care o face un magazin online.

Ulterior, impreuna cu Liviu Taloi am prezentat chestiunile de finete rezultate in urma testarii uzabilitatii magazinelor online la GPeC 2009 si am discutat pe marginea lor, oferind solutii si dezbatand impreuna cu toti participantii pe baza unor cazuri concrete.

Adrian Zamfira (KuBu) a sustinut o prezentare excelenta despre vulnerabilitatile de securitate din cadrul unui magazin online, oferind exemple despre cum poate fi “spart” un site si o lista lunga de vulnerabilitati frecvent intalnite, pe care orice comerciant online ar trebui sa le ia in calcul la lansarea site-ului.

La finalul intalnirii, Florinel Chis (Candoo) a vorbit despre procesele automatizate care pot ajuta un magazin online atat din punct de vedere al resurselor de timp si personal, cat si – evident – din punct de vedere al resurselor materiale/financiare.

Intalnirea a fost presarata cu opinii, cazuri concrete de care s-au lovit participantii in business-ul lor, intrebari, schimb de impresii – pe scurt un dialog pe care, sincer, mi l-as dori la GPeC 2010.

In afara de discutiile de business, ne-am bucurat de un foc de tabara urias si de-a dreptul “incalzitor” atat fizic cat si spiritual, am baut palinca, vin si bere (dupa caz), am spus bancuri, am jucat poker pe “mize” de online, am povestit vrute si nevrute si, chiar daca la un moment dat ne-a rapus oboseala, cred ca fiecare din noi ar vrea sa repetam experienta din acest weekend. :)

Revin in zilele urmatoare cu prezentarile ppt ale speakerilor si cu un articol de sinteza al celor discutate + poze.

UPDATE 1: aici gasiti primele poze de la Internet fara Cravata, Bran, 27-29 nov. Multumesc Marius Ciocan!

Se poate si bine!

Wednesday, November 11th, 2009

Zilele trecute am vazut la cineva pe messenger un status care mi-a atras atentia: “stiri de bine”. Deja ma gandeam ca Romania iese din criza, ca s-a renuntat la forfetar, ca nu se va mari TVA-ul, ca nu se mai scumpesc tigarile si alte vise in acelasi ton. :) Curios, am dat click pe status si am ajuns pe un site de stiri aerisit, care m-a captivat de la bun inceput prin cateva elemente:

  • sloganul “Gandeste pozitiv!” – uite pe cineva optimist, mi-am zis, in conditiile in care mai toata lumea e disperata de criza economica si si-ar dori sa traiasca aproape oriunde altundeva decat in Romania;
  • n-am vazut pe homepage nicio stire despre un dezastru, o teapa, un accident, un ceva cu multi morti si raniti;
  • n-am vazut in homepage un san gol de femeie, un chilot tanga, o buca, un abuz sexual sau o regina porno;
  • n-am vazut un banner enervant care sa-mi apara peste articole;
  • mi-a atras atentia sectiunea de online din meniul superior pe care – evident – am dat click.

… si-am inceput sa rasfoiesc stirile: informatii despre lucrurile bune care se iuntampla, fara hackeri, fraude online sau alte nenorociri de care sunt satul din presa traditionala. De fapt, toate sectiunile au astfel de continut ceea ce mi se pare, in sfarsit, o idee excelenta. Trebuia sa apara cineva care combata grosolaniile din presa noastra.

Ce mi s-a parut si mai interesant este sistemul “open source” – daca poate fi numit asa, prin care oricine poate deveni editor si, astfel, isi poate aduce aportul la un content de calitate. Iar scopul site-ului, cel putin la nivel declarativ, este de laudat: http://www.stiridebine.ro/stiri-de-bine.

Nu stiu cine a avut ideea, cine e actionar sau cine se afla in spatele proiectului, dar imi place si cred ca se simtea acut nevoia unui portal de informatie care sa prezinte lucrurile bune ce se intampla in jurul nostru zi de zi.

Felicitari echipei StirideBine!