Pentru cine are ochi sa vada…

Candva, un tata era suparat pe fiul lui pentru ca nu il asculta. A incercat din rasputeri sa ii arate calea cea buna, dar copilul facea ce vroia fara sa tina cont de sfaturile parintesti.

Vazand ca nicio povata nu da rezultate, tatal s-a resemnat si, taciturn, pentru fiecare greseala a copilului a inceput sa bata cate un cui intr-o scandura de lemn. Timpul a trecut, iar copilul a vazut la un moment dat ca tatal lui – tamplar de meserie – bate cuie anapoda intr-o scandura. “Oare de ce bate tata cuie in scandura aia?” s-a intrebat el si, de curiozitate, ii spune tatalui:

“Ce e cu tine? De ce bati mereu cuie intr-o simpla scandura?”

Tatal lui se opreste din treaba si ii raspunde:

“Fiecare cui din scandura asta inseamna o boacana facuta de tine, inseamna ca nu m-ai ascultat, ca m-ai suparat”.

Copilul ramane surprins vazand numarul mare de cuie din scandura. “Atat de mult am gresit? Atatea prostii am facut?” se intreaba el si se hotaraste sa-si repare greselile spunandu-i tatalui: “De azi inainte voi face numai fapte bune, te voi asculta si voi fi cuminte. Dar te rog ca pentru fiecare fapta buna pe care o voi face, sa scoti cate un cui din scandura”.

Tatal accepta intelegerea.

Copilul lui a devenit deodata ascultator, fara sa mai faca nazbatii, iar tatal scoate cate un cui la fiecare fapta buna facuta de baiat, asa cum s-a invoit.

Timpul trece. La un moment dat, scandura cu pricina e goala de cuie, semn ca baiatul s-a tinut de cuvant si a facut doar fapte bune. Insa tatal copilului era posomorat si ganditor.

Vesel ca si-a rascumparat greselile si, in acelasi timp, surprins ca tatal lui nu era fericit, copilul il intreaba: “De ce nu te bucuri? Stiu ca am gresit in trecut si imi pare rau, dar te vad nefericit desi ai scos toate cuiele din scandura… Asta nu inseamna ca am devenit baiat cuminte?”.

“Asa e, fiul meu. Ai facut o fapta buna si am scos cate un cui din scandura. Amandoi ne-am respectat promisiunea, iar de azi chiar esti un copil bun. Sunt trist pentru ca… vezi tu… am scos cuiele, dar gaurile au ramas…”

One Response to “Pentru cine are ochi sa vada…”

  1. Gilda says:

    Mare adevar!

Leave a Reply