Au inceput inscrierile la Internetics 2008. Azi.

Conform comunicatului de presa de la Millenium, astazi s-a dat startul la inscrieri pentru Internetics 2008. Din cate am vazut, exista 3 luni de inscrieri – nu am nimic de obiectat desi, personal, imi pare mult. Ce m-a interesat in mod particular a fost sectiunea de e-commerce pentru ca foarte curand (cateva zile) vor porni inscrierile la Gala Premiilor in eCommerce editia a 3-a.

Asadar, m-am uitat pe site-ul Internetics la criteriile de jurizare pe e-commerce. Le gasiti aici. Le-am discutat cu prietenii si cu oamenii din industrie. Exact cum spunea si Clement Nicolaescu intr-un mail in care l-am rugat sa-si dea cu parerea, este de laudat initiativa Internetics pentru ca exista aceasta initiativa. Sunt intru totul de acord cu el pentru ca e foarte usor sa critici dar extrem de greu sa faci ceva, sa pui la cale un eveniment sa il gandesti in asa fel incat sa multumesti majoriotatea participantilor (pe toata lumea nu ai cum sub nicio forma). Deci, da… din punctul asta de vedere, felicitari Internetics!

In schimb, nu pot sa nu imi exprim opinia despre sectiunea e-commerce care, din punctul meu de vedere, este gaunoasa. De ce?

- in primul rand datorita impartirii pe categorii a magazinelor online. Adica: IT&C, flori&cadouri, servicii financiare, ALTELE. Adica doar atat? Flori si cadouri mai importante decat alte categorii? Pai turismul are de nu stiu cate ori volum mai mare in e-commerce decat florile si cadourile. Si e doar un exemplu.

- in al doilea rand, criteriile de jurizare… multe din ele extrem de subiective, nemasurabile. Cum se va acorda o nota corecta pentru “obiective de business”? Sau pentru “pozitionare”? etc…

- in al treilea rand, E-Commerce in viziunea Internetics reprezinta o subcategorie la “Servicii”?? Oare comertul electronic e doar un Serviciu? Sau o industrie? Intreb doar, nu dau cu piatra…

- in al patrulea rand… sper din tot sufletul ca Radu Apostolescu sau Marius Ghenea (membrii in juriu) NU vor juriza magazinele online inscrise in concurs. Daca asa se va intampla (din cate vad pe site-ul Internetics), eu zic din start ca e o mare greseala. Chiar ma gandesc oare ce punctaj ar primi MarketOnline de la Radu Apostolescu (eMag) daca s-ar inscrie la Internetics? This is so wrong! Dar… e doar parerea mea.

In rest, numa’ de bine. :)

Ce as vrea sa se inteleaga clar din acest post este ca nu critic de dragul de a critica sau pentru faptul ca pe sectiunea de comert electronic, Internetics este concurent al Galei Premiilor in eCommerce. Nu sunt invidios si in sinea mea sustin Internetics-ul ca initiativa ce poate genera o miscare sanatoasa a mediului online. Dar cred ca inca sunt multe lacune care, practic, ii fac pe internauti sa blameze Internetics. Eu chiar nu inteleg de ce se mai mira Millenium ca piata condamna Internetics in ceea ce priveste transparenta jurizarii, cate vreme Internetics propune un set de criterii de jurizare DIN START SUBIECTIVE.

4 Responses to “Au inceput inscrierile la Internetics 2008. Azi.”

 1. Andrei,

  Cel putin in cazul lui Marius, nu cred ca are rost sa-ti faci probleme. Marius are cuvinte de lauda pentru multe magazine din peisajul online, cu atat mai mult pentru competitorii PCfun. Pare greu de crezut, insa daca ai ocazia sa-l cunosti, vei vedea ca nu exagerez cu nimic. Cu atat mai mult, atata vreme cat noi nu participam, de ce crezi ca Marius ar fi subiectiv?

  Regards,

  Madalin

 2. Andrei Radu says:

  Salut Madalin,

  M-am cunoscut cu Marius la o emisiune pentru Antena 1 si am reusit sa discutam ceva timp. In acelasi timp, ii urmaresc constant declaratiile si blogul – nu pentru ca sunt paparazzi (:)), ci pentru ca sunt ziarist de e-commerce si analizez piata. N-am spus si nu voi spune niciodata ca Marius Ghenea nu incurajeaza industria online. In acelasi timp, nu l-am acuzat nici pe Marius nici pe Radu de subiectivism, ci pur si simplu am ridicat o intrebare – pe care in continuare o sustin.

  Ok, nu participati la Internetics. Banuiesc ca nici eMag nu participa. Dar asta nu inseamna ca veti fi obiectivi. Nici nu inseamna ca veti fi subiectivi – poate chiar veti da nota pe merit. Problema care se pune este de perceptia pietei. Si crede-ma, ca indiferent de corectitudinea lui Marius sau a lui Radu in jurizare, piata va spune: “e manareala.” De ce? Daca se inscrie pc garage si nu castiga pentru ca a fost Marius Ghenea in juriu, e considerata manareala. Daca va castiga pc garage, piata va spune din nou “e manareala. au vrut sa ne arate ca vezi-doamne au spirit de fair play”. Oricum ai da-o, nu e bine. Eu tocmai asta am vrut sa punctez. Internetics greseste ca ia in juriu oameni din piata pentru ca din start devine subiectiv. Iar Marius Ghenea sau Radu Apostolescu gresesc pentru ca accepta sa fie in juriu.

  Ca sa inchei: anul trecut Orlando a fost blamat de multi cum ca ar fi influentat jurizarea si din cauza lui a iesit castigator MPI-ul pe o anumita categorie (nu mai stiu care). Pe de alta parte, discutand cu altii din juriu, mi s-a spus ca Orlando a facut jurizarea corect si nu a influentat cu nimic votul. Si, cu toate astea, orlando a fost blamat. Pe buna dreptate pentru ca n-ar fi trebuit sa accepte invitatia Internetics in urma careia ar putea fi acuzat de subiectivism.

 3. [...] problema si Liviu Taloi si Andrei Radu. Detalii despre Internetics [...]

 4. [...] Si, pentru ca s-a discutat deja, si chiar mi-a fost amintita parerea aici (ANDREI Radu), voi publica aici chiar textul pe care l-am lui Andrei si mai adaug ceva mici [...]

Leave a Reply