Archive for September, 2009

Sambata, 26 septembrie 2009, se desfasoara testele de uzabilitate GPeC 2009!

Friday, September 25th, 2009

Organizatorii Galei Premiilor eCommerce anunta cele 63 de magazine online inscrise in competitie ca pot participa live la testele de uzabilitate care se vor desfasura sambata, 26 septembrie 2009, la Café Compuer Club (zona P-ta Romana, Bucuresti), incepand cu ora 10 AM. Testele de uzabilitate reprezinta o etapa din jurizarea GPeC in cadrul careia comerciantii vor fi supusi unei analize riguroase a procesului de comanda online, realizata de internauti obisnuiti.

Pentru a treia oara consecutiv, GPeC testeaza uzabilitatea magazinelor inscrise in competitie cu scopul de a reliefa punctele forte si punctele slabe ale site-urilor de comert electronic. 5 test-eri obisnuiti vor plasa comenzi respectand intocmai procesul de cumparare, in timp ce 5 membri ai juriului ii vor observa si vor nota deficientele sau avantajele website-urilor participante, din punct de vedere al uzabilitatii.

Pentru maximum de transparenta, detinatorii magazinelor online inscrise in competitie pot participa live la testele de uzabilitate. Acestea se vor desfasura sambata, 26 septembrie 2009, la Café Computer Club (Club CC) situat in str. Constantin Daniel nr. 5 (in spatele Sectiei 1 Politie din zona P-ta Romana), incepand cu ora 10 AM. Magazinele vor fi analizate in paralel de catre cei 5 testeri, iar selectarea acestora se va face in ordine alfabetica.

“Administratorii magazinelor online pot participa numai la analizarea propriului website, dar promitem ca cei care ajung mai devreme vor fi tratati cu suc, cafea, tigari si discutii interesante”, spune Andrei Radu, directorul Link 2 eCommerce si organizatorul GPeC.

Reprezentantii magazinelor online care doresc sa participe la testarea propriului website sunt rugati sa isi confirme prezenta prin e-mail la andrei.radu@linkmagazine.ro sau telefonic la 0744.527.707 sau 0757.48.28.24 – persoana de contact Andrei Radu.

Despre testele de uzabilitate

Utilizatorii de internet obisnuiti, selectati de organizatori, sunt “instalati” in fata unor computere echipate cu webcam-uri.

Pe computer-ul de test exista un soft care va inregistra miscarile mouse-ului si apasarile de taste precum si deschiderea ferestrelor, a aplicatiilor sau a browserului web. Se vor inregistra miscarile, click-urile (si cele de tip stanga-click si dreapta-click, dar si cele de pe rotita din mijloc a mouse-ului). In acelasi timp, aplicatia inregistreaza reactia utlizatorului la parcurgerea site-ului de comert electronic cu ajutorul camerei web.

Aplicatia are la dispozitie si canalul de sunet (o camera web cu microfon incorporat sau unul separat), iar utilizatorul va fi instruit sa spune cu voce tare ce gandeste, ce face si ce probleme intampina pentru a corela mimica fetei tester-ului cu reactiile verbale.

Testele de uzabilitate reliefeaza principalele obstacole pe care le intampina consumatorii atunci cand vor sa cumpere online. Platforma si metodologia de auditare sunt puse la dispozitie de SiteAudit (www.siteaudit.ro).

Cea de a patra editie a Galei Premiilor eCommerce se va desfasura marti, 20 octombrie 2009, la Ramada Parc Hotel, Bucuresti.

Evenimentul este sustinut de: Romtelecom, ePayment, GreenPixel, PlatiOnline, MobilPay, Logitech, FAN Courier, VINEXPERT, IT Exchange, eName, Ramada Bucharest Parc, Coca-Cola, APTI.

Parteneri media: Money, Business Standard, Money Express, The Money Channel, EuropaFM, Radio Lynx, ARBOinteractive, Elevate, ComunicateDePresa, Joobs, ClubAfaceri, NewsChannel, AllShops, TehnoPOL.

Cautam testeri pentru uzabilitate!

Wednesday, September 23rd, 2009

Sambata, 26 septembrie 2009, vrem sa testam uzabilitatea magazinelor online inscrise in competitie la GPeC 2009. De aceea, cautam oameni obisnuiti (consumatori) care sa ne ajute la procesul de testare.

Poti deveni tester la GPeC 2009 daca:

  • esti un client regulat al magazinelor online (daca ai experienta in cumparaturile de pe internet)
  • ai inteles cum trebuie sa decurga procesul de cumparare online (nu ne trebuie oameni care vad pentru prima oara un cos de cumparaturi, care nu stiu ce inseamna filtre de cautare sau care nu gasesc butonul de “cumpara” desi e mare si frumos colorat :) ). Pe scurt, vrem oameni cu experienta in tranzactionarea online.
  • poti sa “rupi” o zi din weekendul tau (sambata, 26 septembrie 2009) si sa iti dedici timpul testarii uzabilitatii magazinelor online
  • vrei sa castigi niste bani
  • iti place comertul electronic
  • te incanta sa facem treaba serioasa si, in acelasi timp, sa ne simtim bine, sa bem cafele, sa mancam si sa glumim. :)

Te crezi in stare sa fii tester? Scrie-mi pe andrei.radu@linkmagazine.ro pana maine, 24 septembrie, si spune-mi:

  • numele tau complet
  • varsta
  • ce experiente de cumparare ai mai avut
  • datele de contact (telefon, e-mail)

Ca sa iti faci idee despre cum se testeaza uzabilitatea magazinelor online, intra in sectiunea “test de uzabilitate” si informeaza-te. Te asteptam!

Blitz 1.0

Friday, September 11th, 2009

- am lansat un spot video viral pentru Gala Premiilor eCommerce 2009. Il puteti vedea aici. Pentru cei care inca nu au inteles notiunea de viral: scriptul spotul-ui este exagerat intentionat si, evident, comertul electronic nu se rezuma doar la cumparaturi “rusinoase”. E un simplu aspect, facut for fun, cu scopul de a fi amuzant. Sper sa ne fi reusit.

- ne pregatim de jurizarea celor peste 60 de magazine online inscrise la GPeC anul acesta. Nu pot decat sa le multumesc tuturor pentru incredere si sa le urez bafta in competitie! Doar simpla lor participare le aseaza pe o treapta superioara fata de celelalte magazine dintr-un singur considerent: they have balls and they do care about a clean eCommerce Market!

- pe 22 septembrie voi fi la Brasov vorbind despre piata de comert electronic in cadrul evenimentului organizat de Claudiu Gamulescu. O sa-mi faca mare placere sa va intalnesc, sa discutam degajat, sa imi puneti multe intrebari si sa ciocnesc o bere cu voi. :)

- testele de uzabilitate GPeC vor fi criminale anul asta. :(

- Claudiu Gamulescu m-a intrebat azi daca am o prezentare publica despre mine (un scurt CV) pe care sa il publice pe site-ul Online Business Forum. L-am facut, iar acum e public:

“Sunt un provincial. M-am nascut in Alexandria, in inima Baraganului si tot acolo mi-am petrecut copilaria si anii de scoala. Am ajuns in Bucuresti odata cu inceperea facultatii. Am lucrat la un Internet Café ca supervisor ca sa-mi castig banii de studentie, mai apoi intr-un ONG, la un radio si, in final, in presa scrisa. Am inceput propriul business la 22 de ani cu bani imprumutati si tot ce am facut a fost sa perseverez, sa muncesc noaptea, sa imi placa ce fac. Nu sunt deloc destept si am multe bube in cap.

Azi am 5 ani de experienta in analizarea pietei de comert electronic, organizez Gala Premiilor eCommerce de 4 ani, despic firul in patru pe zona de online – dar nu sunt cu nimic mai destept, am doar ceva experienta pe care o impart cu voi. Atat cat imi mai permite timpul, lucrez de zor la un roman (pur beletristica) despre viata, dragoste, deceptii si lucruri minunate.

Sunt Andrei Radu.”